Fra Dagligstuens sofa kan man betragte de to store billedtæpper Skytæppe og Bugt, der er stribekompositioner med figurative landskabselementer fra bugten.
Skytæppe skildrer bugten og lyset over havet. Dramatiske skyformationer og sammensatte horisonter i nedtonede farver, er som erindringer gemt i falmede fotografier.

 

BUGT_Dagligstuen_Skytaeppe_Sanne_Ransby_detalje_Generationernes_Hus_Foto_Iben_West

BUGT Dagligstuen Skytæppe Sanne Ransby detalje Generationernes Hus. Foto: Iben West

Sanne Ransby har anvendt materialer med forskellige teksturer som en væsentlig del af udtrykket i billedtæpperne; blandt andet har hun vævet silke ind for nogle steder at give billedet en særlig glans, andre steder hør for en mere mat og papirlignende kvalitet.

 

BUGT_Dagligstuen_Skytaeppe_og_Bugt_Sanne_Ransby_Generationernes_Hus_Foto_Iben_West_

BUGT Dagligstuen Skytaeppe og Bugt Sanne Ransby Generationernes Hus Foto: Iben West

 

Bugt har en helt anden karakter, som især kommer til udtryk i den tydelige inspiration fra  containerhavnens klare blå og orange farver. Dette er også et horisontbillede med sollys der bryder gennem skyerne. Billedtæppet har detaljer fra havnen med strand, kraner og fragtskibe i horisonten, og havnemiljøet understreger Sanne Ransby ved at indvæve stofstrimler, der minder om klude med malerpletter fra bådehavnen. Mange af billedtæppets materialer ender i frynser forneden, der leder tankerne mod ålegræs og bølgende tang fra vandkanten og stranden.

 

BUGT_2_Sanne_Ransby_Generationernes_Hus_Foto_Iben_West_

BUGT 2 Sanne Ransby Generationernes Hus Foto: Iben West

Dagligstuen har udgang til to terrasser, og når dørene står åbne eller langsomt lukker i, bølger tæppet og dets frynser blidt og giver en ekstra dimension til motivet med himmel og hav.

 

BUGT_Bugt_detalje2_Sanne_Ransby_Generationernes_Hus_Foto_Iben_West

BUGT Bugt detalje2 Sanne Ransby Generationernes Hus. Foto: Iben West

 

Man kan gå på opdagelse i billedtæpperne, der begge forandrer sig med dagslyset og alt efter hvilken vinkel og afstand man betragterne dem fra. Går man tæt på, kan man se detaljerne og billedtæppernes struktur. Vil man derimod opleve de overordnede kompositioner i Skytæppe og Bugt kræver det en større afstand fra værkerne, som når man går igennem Dagligstuen via husets gennemgående gang.

 

BUGT_Sanne_Ransby_Billedvaeggen_Generationernes_Hus_Foto_Iben_West

BUGT Sanne Ransby Billedvaeggen Generationernes Hus Foto: Iben West

 

I samspil med Skytæppe og Bugt har Sanne Ransby samlet en billedvæg til Dagligstuen, med fokus på detaljer fra bugten i overgangen mellem skov og hav, såsom insekter, bark, tang og vilde planter. Blandt sine egne tekstile værker i billedvæggen har hun inkorporeret værker fra fem andre kunstnere; keramiske værker af Lea Mi Engholm og Dorte Kristoffersen, trærelief og træsnit af Hanne Skyum, akvareller af Tine Hind og raderinger af Birgitte Thorlacius.

 

BUGT_Detalje_Billedvaeg_Sanne_Ransby_Dorte_Kristoffersen_Hanne_Skyum_Generationernes_Hus_Foto_Iben_West

BUGT Detalje Billedvaeg Sanne Ransby Dorte Kristoffersen Hanne Skyum Generationernes Hus Foto: Iben West

 

Alle værker i udsmykningen er udført i hånden og har en tydelig indlejring af tid og nærvær.

 

Indretningsarkitekten har understøttet udsmykningen lige fra valg og placering af møbler til reolens indhold. Så man kan opholde sig tæt på værkerne og finde bøger i reolen om kunsthåndværk, kunst, design, træsnit, havnens historie, planter og filosofi, foruden brætspil, m.m.

 

Udsmykningen og værkernes motiver danner ramme for fordybelse, samtaler og møder mellem husets beboere og er med til at minde om, hvor i landskabet netop denne dagligstue befinder sig.

 

BUGT_Dagligstuen_view_Sanne_Ransby_Generationernes_Hus_Foto_Iben_West

BUGT Dagligstuen view Sanne Ransby Generationernes Hus Foto: Iben West

Fotos: Iben West

 

FAKTA:

Generationernes Hus blev indviet den 6. september 2021.
Bygherrer er Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.

Ud over Sanne Ransbys udsmykning af Dagligstuen, kan man i huset i øvrigt finde værker af Milena Bonifacini, Ferdinand Ahm Krag og Jesper Rasmussen.
Skitseprocesserne er støttet af Statens Kunstfond.

 

Du kan læse mere om Generationernes Hus og kunsten i huset her.

Sanne Ransby er billedvæver og visuel kunstner uddannet fra Det Jyske Kunstakademi.

I sit  kunstneriske virke arbejder hun med farve, materialitet og rum. Hun undersøger striber og landskaber, bredt forstået, i vævens kontekst, og er optaget af møderne mellem natur og civilisation.

Sanne Ransbys hjemmeside.

Sanne Ransbys Instagram profil.

 

Kunstneren bag projektet

Design

Sanne Ransby

Scroll