
Tegl Og Musik
I 2008 fik KKArt til opgave at lave en stor vægudsmykning til Haldum-Hinnerup Skolens nye musiklokaler. KKArtist Lone Teglskov var med flere større udsmykninger på CV'et et oplagt valg til opgaven. Men vejen fra idé til realisering er lang, når det gælder et godt 4m2 stort keramikrelief.
Efter mange brændinger, farveprøver og nodestempler stod værket færdigt.
"Jeg er i høj grad æstetiker," fortæller Lone Teglskov, og at Teglskov har styr på æstetikken, er der ingen tvivl om. Selve værket er et keramisk relief, der dannes af mange mindre fliser i gråhvide nuancer. Relieffets overflade er præget med tryk af sarte blonder - rakubrændingen giver lerets rå struktur en stor spændvidde, mens de nøje afstemte kraftige blå og røde nuancer spiller op mod hinanden og den sarte baggrund.
Motivet er to spillende børn, som Lone Teglskov først har fotograferet, og derefter ridset ind i fliserne. Rundt omkring på værket danner nodelinjer cirkler, og små og store noder trykt med stempler af gips danser med hinanden.

Udtrykket med de spillende børn virker oplagt til en musikbygning, men motivet dykker dybere end som så: "Både på fransk og engelsk er ordet for 'lege' det samme for 'spille', og det er ikke noget tilfælde," slår Lone fast. Hun uddyber udsagnet: "Musikalsk udfoldelse er båret af lyst, ligesom leg er, og jeg ville understrege denne sammenhæng ved at lade mine to figurer spille op mod hinanden, og lade tonernes samspil stige som sæbebobler op fra instrumenterne. Samtidig ønsker jeg at vise, at musik er rummelig både i tid og udtryk. Derfor peger instrumenterne både mod klassiske og nyere musikalske genrer, mens noder i boblerne danner melodien til 'Jeg ved en lærkerede', som nok er det mest danske stykke musik, jeg kender."

At arbejdet med relieffet ud over at frembringe et smukt og givende udtryk, også er en tour de force i brug af lommeregner, passer og kemi for at få værket til at passe ind i de rammer, der er udstykket af musikbygningens arkitekt.
Al matematikken omkring værket er forbavsende, og processen fra start til slut er ganske omfattende: Der er en hel verden derinde i leret, som bliver udbredt gennem Lone Teglskovs håndværkskyndige hænder og kunstneriske øjne.

Positive begrænsninger
Som nævnt har KKArt før brugt Lone Teglskov på store udsmykningsopgaver. På Skejby Sygehus har hun fx lavet to store udsmykninger, og også på steder som Københavns Universitet og Realkredit Danmarks domicil i Hvidovre kan du nyde KKArt-værker fra Teglskovs hænder: "Hvor jeg tidligere har arbejdet med værker til mure, der allerede eksisterer, har det været spændende her at være med fra starten af et byggeri. Det har været skønt, at bygherre og arkitekt som udgangspunkt har haft et udtalt ønske om at sætte plads af til kunst i byggeriet," fortæller Lone Teglskov. Konkret har det betydet, at hun har fået tildelt en fast plads i en væg, der er afsat og forberedt til netop hendes keramiske billede. For Lone Teglskov har det været spændende at arbejde med helt faste rammer - på trods af at den faste fysiske ramme er ensbetydende med, at det kunstneriske udtryk skal ledsages af en stram styring i den håndværksmæssige del af arbejdet. Fliserne og rondellerne skal fx holde sig inden for de nøjagtige mål, de er tegnet til, og det har betydet et omhyggeligt forarbejde med fremstilling af en del svindprøver: "I tilfælde af at én flise går i stykker under processen, skal det være muligt at genskabe den del af værket i de helt nøjagtige mål igen," forklarer Lone Teglskov, der synes at begrænsninger kan være en positiv udfordring: Begrænsninger får dig til at finde frem til løsninger og nye udtryk, som du ikke ville nå frem til, hvis alle muligheder stod åbne!"

Du kan se Lone Teglskovs værk på Haldum-Hinnerup Skolen og desuden læse mere om kunstneren og se flere af hendes værker på www.loneteglskov.dk
