Anne Bjørn "Settlement", foto Tim Johnson

Stige Ø – fra losseplads til Land-art

Fra 1. juni til 1. november sidste år lagde naturområdet Stige Ø i Odense bund og grund for udstillingen ”Over havet under himlen”. En af udstillerne var KKArtist Anne Bjørn.

Anne Bjørns bidrag til ”Over havet under himlen” var fire huse bygget op af grene fra hasseltræer. Huse, der i deres enkle og elegante formsprog stræbte mod himlen på et fundament af græs på det kæmpestore bakkede areal, der engang var losseplads. Nu er Stige Ø et attraktivt naturområde, der er som skabt til Land-art-udstillinger.

Kunstneren var i selskab med 13 kolleger fra Danmark, Norge, Spanien og England. En af dem var Yngve Riber, der også er KKArtist (http://www.kkart.dk/news/multikunstner-p-spil-i-stige). Initiativtager til udstillingen var Fletværket.dk, der har som mission at få kultur, kunst og natur til at mødes i skøn forening.

At indtage et landskab

– Det var en fantastisk opgave af flere grunde. Dels at få værket til at forholde sig til naturen for at indgå i pagt med den. Dels er mit bidrag, ”Settlement”, en personlig kommentar til det faktum, at mennesker fylder meget qua deres ønske om at tage nyt land i besiddelse, forklarer Anne Bjørn.

Derudover er efter kunstnerens mening givende at flytte sit arbejde ud i det fri, selv om hun efter eget udsagn primært er bygget til at sidde inden døre ved kakkelovnen: – Det er en gave at være udendørs fra morgen til aften i et arbejdsfællesskab med andre kunstnere. For selv om vi ’bestyrer’ vores eget lille areal og projekt, er det utroligt inspirerende at være sammen og hjælpe hinanden. Ud af det opstår der altid værdifulde netværk og faglig indsigt.

I de måneder, skulpturerne prydede Stige Ø, var der løbende omvisninger for alle aldre anført af naturvejledere. Især børnene blev taget ved hånden og fik opgaver om værkerne undervejs, der åbnede deres øjne for nye oplevelser.

Arrangeret af Fletværket.dk

Kunstnerne inklusive Anne Bjørn var inviteret af initiativtageren Jette Mellgren fra Fletværket, og det var ikke Anne Bjørns første entré på naturgrund i det regi.

– Vi har tidligere deltaget sammen i Land- art-udstillinger på Falster og Møn. Her var opgaven at skabe værker til de romantiske haver, de skulle indgå i på henholdsvis Reventlow Museet og Liselund Slot. 

I sprækkerne kommer lyset ind

Der er altid en særlig linje i Anne Bjørns værker – en linje, der omkranser åbne felter, store eller små, afhængigt af motivet, materialerne og kunstnerens hensigt. For i alle åbninger levnes der plads til skygger, der hvor lyset kommer ind, uanset om der er tale om et skelet til et hus bygget af grene eller en fin vævning med papirtråd indrammet i glas.

– Når jeg arbejder, er mit fundament næsten altid væven, hvor jeg kan ’tegne i luften’. Stregen er altid det bærende element – uanset om det er tråde af papir eller grene. Jo dybere jeg kommer ind i min egen tænkemåde, jo mere åbner materialet sig op. At arbejde med kunst er også en løbende undersøgelse af, hvad de forskellige teknikker kan sammen og hver for sig.

Se video fra ’Over havet under himlen’ her:

http://www.fletvaerket.dk/

 

FAKTA

Anne Bjørn (f. 1954) er uddannet på Designskolen i Kolding.

Hun har undervist på Århus Kunstakademi i 16 år og ledet afdelingen for blandform.

Underviser løbende blandt andet i eget atelier, på Kunstskolen i Nuuk i Grønland og på højskoler.

/Helene Dambo

Tags: