Sort sol over Herning

 

KKArtist Steffen Tast har netop sat punktum for sin udsmykning i det nybyggede ’Handelshuset’ ved Herningsholm Erhvervsskole i den nordlige del af Herning. Som tema valgte kunstneren ’Sort Sol’ som et symbol på kravet til den unge generation om at være omstillingsparate og opmærksomme.

 

Der er højt til loftet i ’Handelshuset’. Det samme er der i Herningsholm Erhvervsskoles kunstudvalg, der gav Steffen Tast frie hænder til at udtænke udsmykningen af det nye 4700 m2 store, nye hus. Kunstneren gik i tænkeboks, kiggede på skitser og fulgte byggeriet tæt fra første spadestik i 2015. Men han tænkte ikke længe. For hurtigt stod det klart, at temaet skulle være Sort Sol og værkerne udføres i forskellige typer glas, aluminium og bly.

Lys forude

– Unge mennesker i dag skal jo være lynhurtige. De skal kunne navigere i et voksenliv og være omstillingsparate i takt med nye strømninger og nærmest svæve for at få overblik over ufattelig mange muligheder. Og er farten og kravet om omskiftelighed i øvrigt ikke taget til de senere år? spørger Steffen Tast.

Måske derfor er hans værker i ’Handelshuset’ først og fremmest udført i glas. Et gennemsigtigt materiale, der spejler og reflekterer solen, når beskueren sigter efter lyspunkter i fremtidens horisont.

Kunstnerens fixpunkter

Lys er et fixpunkt i Steffen Tasts værker, og han har i mange år eksperimenteret med lyset i skulpturer og mobiler. I hans verden er lys og rum uadskillelige elementer, og værkerne bygges op, således at de enten bruger rummets lys eller selv udsender lys fra elektriske kilder.

– Nogle materialer reflekterer lyset bedre end andre. Andre materialer sluger det råt. I begyndelsen arbejdede jeg primært i akryl. I dag er glas min storfavorit, fordi glas har en grønlig kant i modsætning til akrylets ensartede ’hvidlighed’. Og det grønne tilfører værkerne en ekstra klang og stemning. Det er det smukkeste - efter min mening.

Uden mørke, intet lys

Uden lys, intet mørke – og omvendt. Når de elegante hurtige fugle ’danser’ under himlen og slår sig sammen i en stor flok, ’maler’ de himlen sort.

– Sådan er livet. Også for de unge. Hvor skal de hen, når de er færdige på skolen? Får de mon arbejde? Skal de starte forfra? Men der er håb forude, for lyset kommer altid igen og indgyder mod til at starte på en frisk, siger Steffen Tast.

FAKTA

KKArt-kunstner Steffen Tast debuterede i 1986, samme år som han blev uddannet fra Århus Kunstakademi. Men med sit nuværende arbejdsområde som billedhugger/installationskunstner autodidakt.

Se flere værker her www.steffentast.dk

’Handelshuset’ er en del af Herningsholm Erhvervsskole. Huset er tegnet af arkitekterne C.F. Møller.

 

/Helene Dambo

 

Tags: