Kunstner med hang til kolde landskaber

 

KKArt-kunstner Hardy Brix har endnu engang besøgt fjerntliggende nordlige egne. Det er der kommet en bog ud af, som netop er udkommet på KKArt’s forlag. 

Selve omslaget på bogen giver næsten forfrysninger hos varmehungrende mennesker. Men ikke hos den århusianske maler Hardy Brix. Tværtimod er en kold nordlig verden langt væk fra Århus hans foretrukne opholdssted. Han er ganske enkelt og med egne ord draget af kulde og sne. 

Kunstnerens seneste ekspedition til Svalbard resulterede i såkaldte ice-prints – mere om dem senere - og adskillige akvareller, der på trods af deres sirlige penselstrøg på papiret signalerer naturens ubønhørlige barske fremtræden. Nogle af værkerne er repræsenteret i bogen ”Art & Science Expedition to the High Artic. Svalbard 5. – 19. okt. 2015, ”der også rummer rejsefællernes fotografier og billeder. Hardy Brix var nemlig ikke på egen hånd i det kolde nord, men sammen med 27 kunstnere og videnskabsmænd fra 14 lande.

Hvor der er hjerterum 

Rejseselskabet begyndte og afsluttede turen med tre dages ophold i Longyearbyen. De fjorten mellemliggende dage tilbragte de om bord på barkantinen "Antigva" - et tremastet sejlskib med "rigninger og det hele," fortæller Hardy Brix.  

- Ud over os var der en besætning på 11 og hunden Nemo, der fungerede som vores trofaste isbjørnevagt. 

To og to delte deltagerne en kahyt, hvor gulvpladsen akkurat rakte til fire styks fødder i tykke, vinterisolerede støvler. Men Hardy Brix kræver heller ikke så meget, for som han siger; det er utroligt, hvor lidt plads, man i grunden har brug for. 

Landsætning flere gange om dagen 

Hver dag var der landsætning i gummibåd tre, fire gange, hvor deltagerne drog ud og så på omgivelserne. Undtagen Hardy Brix, der har besøgt Svalbard fire gange tidligere. 

– Jeg har set det, jeg ville, og i stedet benyttede jeg mig af at have skibet næsten for mig selv, så jeg kunne få arbejdsro både inde og ude. Mine kolleger spurgte mig, om "der var noget galt," - og det kunne jeg forsikre dem om, at der ikke var - tværtimod.  

Tæt på isens sjæl 

På turen til Svalbard fik Hardy Brix nærmest en åbenbaring, da han fandt løsningen på, hvordan han kunne komme endnu tættere på isens sjæl. Han havde nemlig bemærket, at en del af hans rejsefæller ’brugte’ isen i deres værker. Én arbejdede med lyden af is, en anden fotograferede isen som inspiration til lampedesign, en tredje satte aluminiumsplader op, der spejlede fjeldene.   

– Deres arbejder inspirerede mig til at påføre akvarelfarve direkte forskellige stykker is og derefter presse isen ned på papir. Og her er der kontant afregning i form af aftryk, som jeg ikke ville kunne få frem med almindelig akvarelteknik.  

Uhåndgribeligt landskab 

Hardy Brix har rejst og malet sig igennem de nordiske lande og arktiske områder i 25 år. Undervejs fanger han øjeblikke i sine hurtige akvareller, der efterfølgende bliver til erindringer over storslåede landskaber i en række oliemalerier. 

– Når man er midt i det vilde landskab i tåge og kulde, er det som om, landskabet bliver uhåndgribelig præcis som akvarelteknikken. Det er nu og her, det gælder, hvis man skal fastholde indtrykkene. 

”Det er mit sted” 

Det var i øvrigt en kollega, der gjorde Hardy Brix opmærksom på Art & Science ekspeditionen, og selv om han havde været på Svalbard tidligere, blev han omgående hooked på tanken om at opholde sig på et sejlskib sammen med ligesindede. Det var han ikke alene om. 300 andre interesserede søgte, og Hardy Brix var en af de udvalgte. 

Svalbard og Longyearbyen har en særlig plads i kunstnerens hjerte. Her føler han sig fuldstændig hjemme, selv om der er en del turisme på grund af et udbud af organiserede aktiviteter til natur- og oplevelseshungrende i form af blandt andet ekstremsport og hundeslæde- og snescooterture. 

– Jeg kan i grunden ikke sige, hvorfor jeg har det sådan. Jeg føler bare, det er mit sted lige der mellem flere end 30 nationaliteter. For Svalbard er en slags gennemgangslejr for folk, der vælger at arbejde, undervise eller studere der et par år.

Nu med foredrag 

Hardy Brix deler hellere end gerne sine rejseoplevelser med andre. Ikke mindst sidste års ekspedition på Svalbard.  

– Turen adskiller sig fra alle andre, hvor jeg dels rejste alene, dels sammen med ’almindelige’ turister. Men den her tur - sammen med kunstnere, der inspirerede hinanden døgnet rundt – var noget helt specielt. 

I skrivende stund har Hardy Brix holdt tre foredrag om ekspeditionen, og flere kan bookes gennem KKArt. Det er også her, bogen kan bestilles. 

 

Læs mere om Hardy Brix her: http://www.kkart.dk/users/hardybrix

FAKTA 

Bogen ”Art & Science Expedition to the High Artic” kan bestilles via KKArt på mail post@kkart.dk

 

/Journalist Helene Dambo

Tags: