Ildsjæle, rettigheder, fællesskab, deltagelse og ligestilling!

Projekt: Lige Nu

 

Nej, det handler ikke om det netop overståede valg, men om ildsjæle, rettigheder, fællesskab, deltagelse og ligestilling. Det er de fem hovedtemaer, som Folketinget valgte at sætte fokus på i anledning af 100-års jubilæet for ændringen af Grundloven i 1915. KKArt kunstneren Charlotte Haslund-Christensen er en af de fem fotografer, der sætter ansigt på et af temaerne.

Året 1915 er et betydningsfuldt år i demokratiets navn. Kvinderne fik stemmeret, og 1915-Grundloven satte dermed ligestilling mellem kønnene og større lighed mellem forskellige befolkningsgrupper på dagsordenen. 100-året markeres rundt omkring i det ganske land – også foran Rigsdagsgården på Christiansborg, der præsenterer fotoudstillingen ”Lige nu.”
Folketinget bad fem fotografer fortolke temaerne ildsjæle, rettigheder, fællesskab, deltagelse og ligestilling, og en af dem er KKArt-kunstneren Charlotte Haslund-Christensen, der giver sit bud på sidstnævnte tema med ni billeder fra sit værk WHO’S NEXT?

WHO’S NEXT?
– WHO’S NEXT? består af 42 fotografier af mennesker, der på den ene eller anden måde falder ind under betegnelsen LGBT; altså lesbiske, bøsser, biseksuelle, og transpersoner, fortæller Charlotte Haslund-Christensen. – Fotograferingen foregik på politistationen i Københavns centrum i det kælderrum, hvor lovbrydere får taget fotos, når de bliver anholdt.

Charlotte Haslund-Christensens værk er stærkt inspireret af den tyske præst og teolog Martin Niemöller, der blev anholdt af nazisterne i 1937. Niemöllers holdninger er gennem årene blevet udødeliggjort i frie gendigtninger baseret på hans synspunkter om fred og mellemmenneskelig forståelse.

Udvikling i den forkerte retning
– Mange grupper er blevet forfulgt gennem historien, og det ser desværre ud til, at det er en uendelig historie, siger Charlotte Haslund-Christensen.
Hendes billedserie er for eksempel et udtryk for det faktum, at 78 lande i 2015 kriminaliserer mennesker, der falder ind under forkortelsen LGBT. På det tidspunkt, hvor fotograferingen af WHO’S NEXT? fandt sted, var der tale om 76 lande. Dermed er det ikke gået fremad med ligestillingen på det område.

Sorte bokse krydser grænser
Fotografens kunstneriske praksis befinder sig som i hendes andre værker i krydsfeltet mellem antropologi, dokumentarisme og social interaktion. Og i relation til den sociale interaktion har Charlotte Haslund-Christensen udgivet en sort boks, en bogæske, der indeholder samtlige fotos og det digt, som er inspireret af Niemöller, og som kan læses her på siden.

– Boksen er produceret i 250 eksemplarer og kan bl.a. købes hos KKArt, og jeg kan kun opfordre køberne til at tage den med over grænserne – især til de lande, hvor seksuelle minoriteter anses for at være kriminelle. Meningen er, at ejerne skal fotografere boksen ude i verden med deres telefon og sende billedet til mig. Derefter samler jeg materialet som en protest og en tilkendegivelse af, at man ikke kan knægte hverken følelser eller seksuel observans. De findes - uanset love, forbud og religion.

Udstillingen skal vandre
Udstillingen ’Lige nu’ kan ses i Rigsdagsgården foran Folketinget frem til den 18. oktober. Derudover vandrer en mindre udgave af den samlede udstilling til bl.a. Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg frem til samme tidspunkt.

www.charlottehaslund.com

Boks:

First they came for the Communists
And I didn’t speak out
Because I wasn’t a Communist.

Then they came for the Trade Unionists
And I didn’t speak out
Because I wasn’t a Trade Unionist.

Then they came for the Jews
And I didn’t speak out
Because I wasn’t a Jew.

Then they came for me.
And there was no one left
to speak out for me.

/Helene Dambo

Tags: