
Hesitation of Light
AARHUSIANERNE SER LYSET I JANUAR
KKArt-kunstner Signe Klejs er i fuld gang med udsmykningen ”Hesitation of Light”, der åbner i begyndelsen af januar. Et projekt fyldt med lys, der samtidig sætter spot på Aarhus og Region Midtjylland som europæisk kulturhovedstad i 2017.
Fra den 21. januar i det nye år vil omkring 200 lamper belyse den 450 meter lange og markante Ringgadebro i Aarhus. Og det er ikke et hvilket som helst lys, der kastes ud over aften- og nattehimlen, fortæller Signe Klejs:
– Lyset skabes via registreringer fra kameraer, der fanger himlens farver, mens solen går ned. Derefter ’suges’ farverne ud og sendes via software ud i mørket og illuminerer broens betonelementer og buer. På den måde bliver den enkelte nats belysning et ekko af naturens egen væren og farvepalet.

Montagen – en udfordring
I oktober måned monteres kameraer, lys og lamper. Montagen er i sig selv en vanskelig entreprise på grund af broens arkitektur, og udfordringen løses af dels et entreprenørfirma og et team af klatrere – i mangel af en lokal ’Batman’.
Derefter bliver det Signe Klejs’ opgave sammen med et par kløgtige programmører at definere farver, valør og kontrast mellem lys og mørke, så det synlige resultat på broen bliver en æstetisk projicering af virkeligheden.

Værket skaber forbindelser
Ringgadebroen - med sine godt 400 meter lange kørebane båret af lodrette betonelementer på syv svungne buer - er bygget i 30'erne. Broen kan blandt andet ses fra banegården, Aros, Rådhuset og Musikhuset og har indtil videre levet stærkt som et landskab til togdrift og trafik.
Fra 2017 ændres broen med dette lysværk til en byport og en velkomsthilsen til et udvidet landskab, der strækker sig mod himlen. Samtidig skaber den en lysende forbindelse til livet under broen og "Godsbanens" varierede og levende center for kunst og kulturproduktion.
FAKTA
Titlen "Hesitation of Light" er inspireret af den aarhusianske astronom Ole Rømers teori om lyset, der tøver, afhægigt af jordens afstand fra planeten Jupiter. Rømer brugte teorien i 1675 til at fastslå lysets hastighed. 341 år senere sætter Signe Klejs fokus på fænomenet himlens lys, som hun konkret lader tøve ved at gengive aftenhimlens lys på og over broen.
Fotos: Michael Harder
