Fernisering blev et tilløbsstykke

Projekt: Maskernes monument

 

Kunstmuseet Trapholt var fyldt med mennesker den 20. januar. Dels indbød museet til Nytårskur, dels til fernisering af KKArt kunstnerens Isabel Berglunds værk ”Maskernes monument. ” Værket består af seks former beklædt med sammensyede strikkede trekanter. Hver for sig var de i 2015 udstillet i Trekantsområdet seks byer; Vejle, Kolding, Fredericia, Vejen, Billund og Middelfart. 

Talstærkt fremmøde

Isabel Berglunds opgave var at skabe et værk, der på tværs af områdets kommunegrænser ville blive et udtryk for sammenhængskraft og fællesskab. Nu er de seks monumenter blevet en sammenbragt ’familie’ med hvert sit arkitektoniske og farvestrålende udtryk.

Blandt publikum lød det, mens mobiltelefonernes kameraer glødede; ”Det mønster der - det har jeg strikket. ” Ordene kom fra mange af alle de besøgende fra de seks byer, der havde bidraget til projektet ved at strikke trekanter på Isabel Berglunds workshops. Udstillingen var også deres værk, og deres glæde ved gensynet både med kunstneren og med værkerne bekræftede, at missionen var lykkedes til fulde. 

Udstillingens midtpunkt

Isabel Berglund var rørt: ”I er her nærmest alle sammen, og jeg vil sige tak til jer ildsjæle, der har været med til at gøre dette muligt. Og når jeg ser monumenterne sammen her, kan jeg næsten fornemme alle de personligheder, der har været inde over værkerne. ”

Kunstneren var det absolutte midtpunkt under ferniseringen, og også i hendes nærhed opstod der kødannelse. Genkendelsens glæde var gensidig og pirkede til det store spørgsmål, som Isabel Berglund stillede sig selv ved projektets start: Kunne det overhovedet lade sig gøre at engagere en mangfoldig skare af mennesker i et projekt som dette? Det kunne det i høj grad! 700 strikkere i alderen 7 til 93 overgav sig fuldt til pindene og til samværet på biblioteker og aktivitetscentre i de seks byer. 

En af Isabel Berglunds samarbejdspartnere, fotografen Christoffer Askman, har med sit kamera fulgt kunstneren og processen fra starten.

 

Kronen på værket

Med Isabel Berglunds egne ord, er udstillingen på Trapholt kronen på det mangfoldige værk. Og mon ikke de strikkende medvirkende og borgere fra det store opland endnu en gang lægger vejen forbi for at se og røre former, masker og mønstre. Udstillingen kan ses frem til den 22. maj.

/Helene Dambo

Tags: