Zeitgeist af Signe Klejs

Facadeværk puster nyt liv i vintermørket

D. 12. april 2019 lancerede KKArtist Signe Klejs lysværket Zeitgeist i Kvindemuseet i Aarhus’ facadevinduer. Efter mørkets frembrud lyser værket op i forskellige farver, der bevæger sig over vinduerne i takt med den lokale vindhastighed. Som dagene bliver kortere, og vintermørket trænger på, er Zeitgeist nu i stigende grad tilgængeligt for Kvindemuseets forbipasserende. 

I KKArt arbejder Signe Klejs med relationelle møder mellem krop, miljø og teknologi og har i de seneste år gjort brug af datavisualisering i det kunstneriske udtryk. I Zeitgeist bevæger farvet lys sig i en hastighed bestemt ud fra vinddata registreret i realtid fra Kvindemuseets tag. Farverne er hentet direkte fra det gamle rådhus i Aarhus’ store glasmosaikker fra 1908, som stadig kan ses i Kvindemuseets trappehal. 

Glasmosaikkerne er eksempler på datidens formidlende glaskunst, og Zeitgeist kan ligeledes ses som et bud på nutidens. Ved at tage udgangspunkt i den originale udsmykning og ved at placere lysinstallation bag facadevinduerne, bevares Kvindemuseets udtryk som en historisk bygning. Zeitgeist er således ikke bare en opdatering af dets historiske kontekst men et samspil med den.  

Denne historiske bevidsthed kobles sammen med en formidling af den konstant skiftende vind, der visualiseres i realtid, så forbipasserende både fysisk kan mærke og se vindens bevægelse. Zeitgeist er dermed stærkt forankret i nuet men er samtidig en påmindelse om, at vi lever i verden, der er i konstant forandring. Ved at installere et lysværk der altid forholder sig til det givne øjeblik, peger Signe Klejs også på, at der foregår mere bag Kvindemuseets facade, og hun skaber en øget sammenhæng mellem museets ydre og dets indhold og mål uden at overskygge bygningen som historisk rum.

Siden 2016 har Kvindemuseet udvidet deres fokus fra kvindeliv, til en mere divers og omskiftelig tilgang til hvordan vi forholder os til køn og kønsrelationer. Farverne i Zeitgeist skifter ligeledes ”som vinden blæser” og er dermed ikke bare med til at formidle den historiske bygning, men har også som Kvindemuseet et mål om en øget opmærksomhed på, hvor vi har været, hvor vi er nu, og hvor vi bevæger os hen.

Signe Klejs, KKArtist:
”Det foranderlige i Zeitgeist repræsenterer i denne kontekst også det cykliske i mennesket og naturen. Installationen forandres med døgnets rytme såvel som med årstidens skift mellem lys og mørke og tilfører det urbane rum en erindring om naturens omskiftelighed, som tidligere har præget menneskelivet direkte, men i nutidens oplyste byer (i ordets egentlige betydning) er elimineret.”

De tekniske løsninger er lavet af Signe Klejs i samarbejde med Pappagallo og CAVI fra Aarhus Universitet. Kunstværket er produceret af KKArt og er realiseret med støtte fra Salling Fonden

 

Fakta
Signe Klejs (f. 1974) er en dansk kunstner uddannet fra Designskolen Kolding og Universität der Künste Berlin indenfor den eksperimenterende mediekunst. 

Udover Zeitgeist, er hun aktuel med lysinstallationsværket Hesitation of Light, som hun skabte i forbindelse med Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017, og har netop været bag udstillingen BLOWN AWAY - A Butterfly Necropolis på Galleri, som blev vist fra d. 13. september til d. 3. november 2019.

Du kan læse mere på www.cygne.dk

Et eksempel på værket i bevægelse kan ses her.

Tags: