
’Øen’ – et nyt samlingssted i Odense
Takket være en fornem donation fra Ny Carlsbergfondet har EAL – Erhvervsakademiet Lillebælt – i Odense fået et værk og et vartegn, der rækker op og ud. Opgaven er udført af KKArtist Hans E Madsen.
Tre ufo’er - eller er det tre kæmpe farvestrålende parasol-konstruktioner, der står der og strækker sig mod himlen på en hvid betoncirkel ved indgangspartiet på EAL i Odense? Kald det, hvad du vil, hvis bare farverne skaber poesi i hverdagen, mener værkets skaber, KKArt-kunstner Hans E Madsen.
’Øen’ er en cirkelformet plads i beton med tre 11 meter høje master i rustfrit stål. På hver mast svæver fem glasplader i forskellige farver, der ’taler’ til og med den omkringliggende natur og årstidernes vekslen. Omkredsen på hver af dem er knap otte meter. I værket indgår også stole, der tåler udeliv og har EAL’s logo udskåret i ryggen.
– Farverne, lyset og stolene inviterer til afslapning, til meditation og tankevirksomhed – eller hvad stedets brugere og gæster nu har brug for, siger Hans E Madsen og understreger, at hans mission var at skabe et værk, der kunne fungere som samlingssted for både de studerende og Odenses borgere.

Skal kaste energi af sig
Efter Hans E Madsens mening skal en skulptur kunne begejstre og overraske. Den skal kaste noget energi af sig, siger han.
– Og her er størrelsen ret afgørende. For når et værk er højere end mennesker, bliver man simpelt hen nødt til at forholde sig til det fysisk. Man kigger op og måler det i forhold til sig selv. Derudover tilfører de farvede glasplader det omkringliggende område en ekstra dimension. Når solen skinner, genspejler farven sig på den lyse betonbund, stolene og de mennesker, der opholder sig på ’Øen’. Aften og nat oplyses pladerne af LED-lamper og giver liv på en plads, der i sagens natur ligger lidt øde hen uden for institutionens åbningstid.
Et langstrakt arbejde
Hans E Madsen er uddannet maler, men erkender, at han langt bedre får indfriet sine kunstneriske ambitioner i den skulpturelle ’afdeling’. – Det er simpelt hen hårdt og ensomt at flytte rundt på farver hele dagen, siger han.
– For mig giver det langt mere mening at arbejde med skulpturer, hvor jeg kan inddrage lys og vind. Og så er det ikke et kardinalpunkt for mig, at et værk skal stå i 100 år, bare det kan noget i mødet med publikum.
Forhåbentlig skal ’Øen’ overleve rigtig mange år tæt på Odenses havneområde. I hvert fald har projektet strakt sig over halvandet år fra de første streger til åbningen i august 2017. En stribe samarbejdspartnere fra tekniske tegnere over smede til entreprenører har været involveret.
Den slags langstrakte projekter med mange involverede kan få selv den mest dedikerede kunstner til at ryste lidt på hænderne, tilstår Hans E Madsen.
– Hundredvis af detaljer og aftaler skulle falde på plads i løbet af det sidste år og med et væld af løbende mails og samtaler til følge. Jeg må sige, jeg har lært en del om administration undervejs i forløbet, og det gør det ikke mindre fantastisk at kunne stå her i dag og fejre, at alt er gået op i en højere enhed.

Fine ord med på vejen
’Øen’ blev officielt åbnet den 24. august, og formanden for Ny Carlsbergfondet, Karsten Orth, havde kun lovord til overs for både værk og kunstner. Orth nævnte i sin tale, at han i adskillige år haft et godt øje til Hans E Madsens værker. Og for formanden lå det derfor lige til højrebenet at bringe ham i spil som et oplagt bud på en kunstner, der ville kunne tilføre lys og liv til EAL’s aktiviteter.

FAKTA
Hans E Madsen er født i 1958 og uddannet maler på Århus Kunstakademi.
http://www.kkart.dk/users/hansemadsen#profile-main
/Helene Dambo